Maria Montessori, servant leader, in flux!

Puteti inchide ochii pentru 30 de secunde si sa va amintiti cand ati avut ultima data o stare de concentrare atat de puternica, atat de intensa, incat nimeni si nimic in jur nu mai exista? O stare din care si daca ati vrea sa iesiti, nu ati putea, pentru ca preia controlul asupra voastra, iar ceea ce rezulta este cu mult mai bun decat orice ati fi planificat sa obtineti? Poate similara cu starea de visare cu ochii deschisi, dar mult mai potenta?

 

Aceasta stare a fost denumita de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi flux. Starea aceasta nu ii este straina, cu siguranta, niciunei persoane care si-a gasit elementul, acel unic lucru care iti aduce satisfactii mai mari decat orice altceva. Mi-o imaginez de multe ori pe Maria Montessori lucrand cu copiii si experimentand aceasta stare si cred ca este imposibil sa nu o fi trait-o. Ma regasesc in ea, de multe ori, de-alungul unei zile petrecute in compania copiilor. Munca Mariei a reusit sa influenteze si sa ajute multi alti oameni sa isi gaseasca elementul, pedagogia, in care sa primeasca constant provocari potrivite pe masura abilitatilor.

Freedom

Mergand mai departe, descrierea facuta de Maria Montessori rolului de educator aduce in scena leadership-ul si nu orice leadership, ci cel de tip servant. Intr-una dintre lucrarile ei, “Dr. Montessori’s Own Handbook”, in capitolul denumit extrem de potrivit “Freedom”, noteaza urmatoarele:

Unul dintre principiile cruciale ale servant leadership-ului este nevoia de a servi inainte de a conduce. Cel caruia ii datoram repunerea in scena a acestui tip de leadership, care nu este nou, (Mahatma Gandhi, Lincoln, Dr. Martin Luther King, Nelson Mandela, Eleanor Roosevelt, Maica Tereza), este Robert K. Greenleaf, pe care il citam:

Exista oare un lucru, care sa fie critic unei persoane pentru a putea servi comunitatea cu prioritate, inainte de a-si asuma conducerea ei? Personalitatea autotelica, cum o denumeste Csikszentmihalyi. Personalitatea autotelica gaseste activitatile pe care le desfasoara satisfacatoare in sine, nu pentru ca o ajuta, neaparat, sa isi atinga un obiectiv. Activitatea poate avea si acest rezultat, insa acesta nu este prioritar. Intr-un fel, cu totii avem, genetic, o parte de personalitate autotelica. Iar aceasta parte se manifesta puternic in copilarie, cand mecanismele curiozitatii, datatoare de dependenta, ne impun sa invatam, sa invatam constant, permanent, din orice, oricand si oricum. Iar aceasta trasatura trebuie respectata, incurajata, ghidata, protejata, de un servant leader, de un pedagog care intelege ca pentru a cunoaste, trebuie sa exploram cu toate simturile pe care le avem la dispozitie, iar aceasta experienta nu trebuie alterata de o alta persoana in niciun fel. Acest pedagog intelege si respecta acest instrument minunat pe care il avem la dispozitie, curiozitatea, care, pana la maturitate, catalizeaza distilarea elementului fiecarui individ. Totul pleaca de la individ, de la fiecare dintre noi, totul trece prin fiecare dintre noi (passe par nous) si respectand individul, respectam comunitatea, pentru ca elementul fiecaruia dintre noi completeaza elementele tuturor celorlalti.

The Absorbent Mind

Maria Montessori sintetizeaza foarte bine:

 

Cum am reusit si reusim noi, PASsE-Par-Nous, sa armonizam interactiunea acestor 3 elemente cu predispozitia nativa de a ne pozitiona ca “naivi”, la inceputul vietii, in raport cu adultii “experti”, va vom povesti in urmatoarele articole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *