Școala PaSse-Par-Nous

In 2023 am semnat un Memorandum, despre care am vorbit cu mandrie la momentul respectiv, devenind prima scoala din Romania parte din directia de “Lucrand impreuna” demarata de cei de la Wolsey.
Relatia noastra cu ei incepuse deja, in urma cu doi ani, insa in 2023 a fost formalizata. Cel mai probabil suntem singura scoala Montessori din Romania care functioneaza intr-un sistem de “blended learning, cum l-au numit cei de la Wolsey. Fiecare pedagogie se prezinta, nu intelegem de ce, ca fiind cea mai buna, cea mai completa. Pedagogia nu a gasit inca un astfel de sistem unic, care sa contina raspunsurile tuturor intrebarilor si posibil sa nu fie realist un astfel de obiectiv. In pedagogie, cel putin momentan, oamenii sunt cei care fac diferenta. Dincolo de orice programe, pedgogii, materii, materiale, instrumente, autoriztii, acreditari, recunoasteri, oamenii si felul in care sunt si exista langa copii, in procesul pedagogic, sunt cea mai importanta variabila.

Revenind la PASsE-Par-Nous si Wolsey si “combinatia”. Noi, PASsE-Par-Nous suntem fani declarati Montessori si vom ramane mereu, dar nu avem aroganta si nici habotnicismul de a crede sau afirma ca Montessori ofera acele raspunsuri magice. Din acest motiv si multe altele, mult mai pragmatice, in care vom intra cand ne intalnim fata in fata, am ales Wolsey Hall si curricula traditionala britanica si am combinat materiile si subiectele din interiorul fiecarei materii cu abilitatile si aptitudinile din curricula Montessori. Spre exemplu, invatam sunetele si fonetica limbii engleze si o continuam cu identificarea literelor de mana, pentru un copil de 6 ani. Pentru ca desi lectiile de la Wolsey ne directioneaza catre litere de tipar, noi stim si credem in continuare ca invatarea literelor de mana inainte de orice litera de tipar este ordinea cea mai constructiva. Invatam istorie cu curricula Wolsey, pornind de la primele forme de civilizatie, insa facem asta doar dupa ce vreme de 2 ani am studiat istoria incepand cu inceputul, 13,6 miliarde de ani, cand Universul a luat nastere si am continuat cu stadiile prin care a trecut Universul pana la aparitia planetei, eonul Archean, urmand, multe miliarde de ani mai tarziu, cu aparitia vietii pe Pamant si sutele de milioane de ani de viata ale Planetei, inainte de aparitia omului, pentru ca noi credem, in Montessori, ca pozitionarea fiecarui copil, in mod corect pe timeline-ul propriei lui vieti si intelegerea conceptului de univers si tot ce contine el si al conceptului de viata poate aparea doar daca istoria este prezentata complet, corect si secvential, de la momentul 0. Exemplele pot continua si momentan am facut acest lucru pentru ciclul de dezvoltare (Montessori) 6 – 12 ani. Pe masura ce copiii nostri din aceasta grupa vor creste, vom continua cu ciclurile de dezvoltare de 12 – 15 si 15 -18, pentru ca impreuna cu curricula Wolsey, putem fii alaturi de ei pana in momentul in care vor pleca la facultate. „Blended learning“ un sistem care combină educaţia la distanţă, cu conceptul de homeschooling şi curicula şcolară predată la o şcoală internaţională, conform altora. In cazul nostru este un concept in care imbinam tot ce este mai bun din Montessori, curricula traditionala (britanica, uneori chiar si cea romaneasca) si apartanenta la o scoala internationala, fara sa fii nevoit sa te relochezi.
Învăţământul la distanţă, reprezentat de legatura constanta cu profesorii de la Wolsey, dar care nu presupune ore petrecute in fata laptopului, înseamna că educaţia este livrată cu ajutorul tehnologiei, în timp ce blended learning presupune implicarea factorului uman, grija părintească furnizată de noi, adultii cu care ei lucreaza fata in fata. Tehnologia va deveni din ce în ce mai importantă în ceea ce priveşte educaţia, la fel cum se întâmplă în toate domeniile. Tehnologia este folosită în fiecare zi pentru educaţie, iar profesorii noştri se asigură că elevii folosesc tehnologia în mod responsabil. Un exemplu de responsabilitate fiind ca elevii nostri invata sa scrie si scriu de mana pentru cat de mult timp posibil are sens, spre deosebire de copii din nordul Europei care nici macar in ciclul de dezvoltare 3-6 ani nu mai invata asta, ci direct cu ajutorul tehnologiei.
Wolsey Hall din Oxford este cel mai longeviv furnizor de sisteme de învăţare la distanţă din toată lumea, care funcţionează din 1894.Practic, in acest moment, curricula Wolsey incepe de la varsta de 4 ani si până la admiterea în facultate.
Pe lângă profesorii englezi care le predau copiilor online, există şi profesori care ţin ore sau îi ajută pe elevi în diferite domenii si ca unul dintre profesorii PASsE-Par-Nous, nu pot spune ca au existat, pana acum, momente in care sa simt ca noi si profesorii din UK nu ne completam reciproc munca sau ca exista diferente de opinie in privinta subiectelor sau filosofiei pedagogice de vreun fel. Alinierea aceasta naturala intre noi si ei, pare uneori magica. Incercam sa mai credem inca si in magie.
Orele încep la ora 08:00 si pot debuta cu activitate sportiva sau cognitiva. Uneori, fiecare copil alege altceva, alteori comunitatea clasei lor alege una dintre cele doua variante. Orele continua până la ora 16.00 si sunt impartite in doua sesiuni de lucru, dupa modelul Montessori: 08:00 – 12:30, in care intra inclusiv activitati ca Pian si Yoga, si 14:00 – 16:00. Intre 12:30 si 14:00 copiii au o ora de petrecut afara, in curte, si servesc pranzul. La ora 16:00 se opresc pentru pauza si gustarea de dupa-amiaza, iar incepand cu 16:00 pana la 17:30 sunt activitati complet la alegerea lor, sau organizate: franceza, chitara, sah. Intr-una dintre zile, joia, pot opta pentru o sesiune de masaj si kinetoterapie.

In fiecare an de studiu, pentru fiecare materie, curricula Wolsey cuprinde trei parti (asemănătoare trimestrelor), fiecare cu un anumit numar de “assignment-uri” care sunt si notate. Noi optam sa dezvaluim nota copiilor nostri doar in momentul in care devin pregatiti, ceea ce pentru unii poate insemna anul 2, 3 sau chiar 4 de studiu.

Daca sunteti curiosi sa descoperiti corespondenta examinarilor mari cu sistemul romanesc, cei de la Wolsey au pregatit aceste informatii aici: https://wolseyhalloxford.org.uk/about-us/international-homeschooling/romania/.

Bineinteles ca toate aceste lucruri comporta costuri si, tot pe site-ul lor, puteti obtine simulari ale taxelor anuale, in functie de materiile obligatorii, dar si cele optionale, aici: https://wolseyhalloxford.org.uk/homeschooling-fees/fee-calculators/.

In urma parteneriatului nostru cu Wolsey, la inscrierea oricarui copil, PASsE-Par-Nous acopera taxa de scolarizare pentru anul respectiv. Am optat sa impartim aceasta suma in 12 rate pentru parintii cu care colaboram. Aceste rate se aduna taxelor de scolarizare ale PASsE-Par-Nous.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *